Vikten av att tala om mobbning

10.06.2017 kl. 08:58
Det är inte lätt att diskutera mobbning, men här kan litteraturen hjälpa till. Lättlästa böcker om mobbning är lätta att förstå och ta till sig och de kan stöda också i efterarbetet efter att mobbning skett, skriver Sabira Ståhlberg, gästbloggare på Läsambassaden.

En gång i tiden hette det att man retas. Idag heter det mobbning. Olika program och förebyggande metoder stöder utvecklingen mot en mobbningsfri framtid, men fortfarande mobbar och mobbas många barn, unga och vuxna.

Då jag skrev min roman Molnvandraren för mer än tio år sedan fick jag tre slags reaktioner: En del läsare ansåg att jag ”skrev av mig” traumatiska upplevelser. Kanske, men romanen grundade sig faktiskt på djupgående forskning om mobbning, invandring och mycket mer.

En del trodde inte, att mobbning kunde vara så brutalt. Jag drog upp byxbenen och visade ärren på knäna. De psykiska ärren syns tyvärr inte för blotta ögat.

Den allra största gruppen kramade om mig med tårar i ögonen. ”Tänk att du vågar berätta”, sade de. ”Jag har upplevt samma som du, men aldrig kunnat säga något.”

Långt före min skoltid och fortfarande idag är mobbningen en ovälkommen del av livet i skolor och på arbetsplatser och många andra ställen.

Några år före Molnvandraren skrev jag min första lättlästa bok, Miranda, som handlar om en flicka som mobbas i skolan. Hon hittar en vän i delfinariet och en delfin som heter lika som hon själv, och hon får mod att konfrontera mobbarna.

Då vi arbetade på att ge ut Miranda i ny utgåva gjorde jag en uppdatering om situationen och nya forskningsresultat. Talar man mer om mobbning? Hur fungerar mobbningen nu?

Resultatet var tydligt: Frågan diskuteras, men inte alltid och inte av alla. Många barn och unga försöker själva klara upp situationen, särskilt då det handlar om mobbning på nätet. Detaljerna varierar, men mekanismerna är samma, oberoende om mobbningen sker på skolgården eller på nätet, i Finland eller utomlands.

Tillsammans med läraren och illustratören Maria Viitasalo skapade vi Filip på nätet, en bok som vann gehör hos lärare och föräldrar då den kom ut till Helsingfors bokmässa 2016. Filip måste ta ställning till en situation där en klasskamrat trakasseras på nätet.

Vi ville visa med boken hur svårt det är för en tonåring att förstå situationen. Det finns så många faktorer som spelar in, men de vuxna måste ta sitt ansvar. Bilderna i boken berättar också sin egen historia.

Orsaken till att vi valde lättläst som språkform är att alla ska kunna ta till sig böckerna, oberoende av läsförmåga. Så länge det existerar mobbning finns det en beställning på böcker om temat. Även en svagare läsare ska kunna känna, att frågorna blivit mer förståeliga efter läsning.

De här båda böckerna är ingalunda de enda svenskspråkiga lättlästa böckerna som handlar om mobbning, men de ställer frågor som kräver svar. Vi behöver inte använda oss av avskräckande detaljer för att väcka reaktioner, utan ger en möjlighet för läsaren att identifiera sig själv i berättelsen genom att diskutera vad som händer inuti de olika personerna och deras tanke- och beslutsprocesser.

Hösten 2016 översattes Miranda till engelska, vilket visade sig vara till oväntad nytta strax efter publicering. Jag arbetade med en internationell grupp ungdomar mellan 18 och 30 år, där det skedde allvarlig mobbning.

Det tog bara några dagar att reda ut situationen och stoppa mobbarna. Men varken de eller personen som blivit utsatt hade referensramar. I deras kulturer, liksom i största delen av världen utanför norra Europa och Amerika, existerar ingen diskussion om mobbning och den mobbade får skulden.

Personen som blivit utsatt fick läsa Miranda. Trots att det var smärtsamt i början öppnade boken ögonen och satte händelserna i perspektiv. Det var en stor glädje för mig att se hur snabbt skuldkänslorna försvann. Boken stödde bearbetningen av de traumatiska upplevelserna och förkortade stress- och sorgeperioden avsevärt.

Tur att det finns lättläst. Med ett svårare språk skulle denna person och många andra aldrig förstå vad som hänt med dem.

 

Sabira Ståhlberg är författare och forskare och har skrivit flera böcker om mobbning. Två lättlästa böcker, Miranda och Filip på nätet, handlar direkt om mobbning, men också i flera andra böcker behandlas frågor kring maktutövning i grupp.

De lättlästa böckerna finns på nätsidan Bokpil och hos Lecti Book Studio. Böckerna om etik och moral i Filip-serien stöds av Svenska Kulturfonden.