Här finns pedagogiskt material till enskilda böcker som riktar sig till elever i årskurs 1-6. 

Våffelhjärtat av Maria Parr

Beskrivning
Materialet är skapat av Katarina von Numers-Ekman i samarbete med klassläraren Ulrica Brunberg och eleverna i åk 3 i språkbadsskolan Leppätien koulu i Sibbo samt Unga Teatern. 

Nagu-nalles egen bok av Henrika Andersson och Christel Rönns (åk 1-3)

Beskrivning

Nagu-nalle är en vit nalleknatting som kommer till sommarparadiset Nagu och döps i apelsinsaft av den lilla pojken Benjamin. Men en dag har Nagu-nalle blivit så stor att han får åka med till storstaden Helsingfors, och därifrån ut i världen!

En mys- och trygghetsbok om Nagu-nalle, hans två familjer och deras resa till Frankrike. 

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna. Bokens kapitel finns inlästa av författaren själv på youtube. 

Lyckokakan (humor och pirriga känslor (åk 2-4)

Beskrivning

Oscars föräldrar är bara såå pinsamma. Pappa kan när som helst brista ut i operasång, till exempel när han följer Oscar till skolan och vill testa akustiken i skolans trapphus. Och mamma älskar att dansa så mycket att hon till och med gör ett försök med hip-hop … när det är skoldisco. Oscar vill helst sjunka genom jorden. Åh, vad han önskar att de inte höll på så där, att de var mer normala, mer vanliga, som han!

Värme, humor, vänskap och pinsamheter.

Det pedagogiska materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Den gyllene stjärnan (åk 4-6)

Beskrivning

Tyskarna är på jakt efter alla judar i Köpenhamn och nu måste Annemarie och hennes familj försöka rädda Ellen.De skulle låtsas hon var Annemaries syster och ingte alls hörde hemma i den judiska grannfamiljen. Men redan samma natt dök de tyska soldaterna upp. Det var när Annemarie hör det tunga stöveltrampet utanför sovrumsdörren som hon kom att tänka på något: runt Ellens hals hängde den avslöjande stjärnan av guld i sin tunna kedja.

En spännande berättelse om civilcourage, baserad på verkliga händelser. Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Den sista soldaten av Keith Gray (lättläst spänning åk 3-6)

Beskrivning

Sommarhettan är obeskrivlig och ett kringresande tivoli har kommit till stan. Joe fnyser bara åt utställningen Kuriosa underverk, men hans bror Wade dras till utställningens senaste tillskott - Den sista soldaten från första världskriget. Vem är denne soldat och vad är det för grepp han har om Wade och Joe?

En spöklik berättelse om två amerikanska bröder som under en ovanligt het sommar hemsöks av något som de trodde var begravt i det förflutna ...

Det pedagogiska materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Nyckelbarnen av Sara Kadefors (åk 4-6)

Beskrivning

En dag ser Siri sin mamma gå in i en port. In i en främmande lägenhet. Inget konstigt med det. Förutom att mamma är på jobbresa i Tokyo. Och det går liksom inte att konfrontera mamma eller pappa. Siri har provat och får bara lögner och leenden tillbaka.

Så när Maggan gång på gång hackar på Leo i klassen och rektorn tar Maggans parti känns vuxenvärlden falsk och kränkande. Tillsammans med Leo, Nizar och Linn, rävungen i den rosa täckjackan, börjar Siri ge igen. Det som till en början är rätt harmlösa bus på eftermiddagarna efter skolan eskalerar under hösten till aktioner bortom deras kontroll. Och plötsligt är inte Linn någon brunlockig rävunge, utan bara skrämmande gränslös.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Miras Martin av Enna Ehring (humor och vänskap åk 4-6)

Beskrivning

Mira och Martin har ett hemligt ställe i skogen bakom husen där de ses. Men den här våren händer det något. Mira blir på samma gång tyst och bubbligt fnissigt när hon ser Martin. I Miras Martin står kompisar, skola och stora känslor i centrum. 

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Det osynliga barnet av Tove Jansson (nio berättelser)

Beskrivning

Novellsamlingen Det osynliga barnet innehåller nio berättelser från Mumindalen. Titelnovellen handlar om Ninni som har blivit osynlig efter att hon behandlats illa. Muminfamiljens omsorg gör att hon sakta börjar synas igen. 

Det pedagogiska materialet till novellerna är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

George av Alex Gino (identitet och vänskap åk 4-6)

Beskrivning

När folk ser George så tror de att de ser en pojke. Men George vet att hon inte är en pojke. Hon vet att hon är en flicka.

George måste hålla tyst om sin hemlighet för alltid, det är hon säker på. Men när hennes lärare uppmanar alla elever att vara med i en skolpjäs, så vill George spela rollen som Charlotte mer än något annat. Skolan låter henne inte ens försöka – eftersom hon är en pojke. Tillsammans med sin bästis Kelly hittar George på en lösning som gör att hon inte bara får spela rollen som Charlotte – utan också får berätta vem hon själv är. På riktigt.

En underhållande och viktig bok om att få lov att vara den man är.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Du är en gräslig man, herr Grums! av Andy Stanton (humor åk 4-6)

Beskrivning

Herr Grums är en riktig plåga som hatar barn, djur, nöjen och kokta majskolvar. Den här boken handlar enbart om honom.

Och om en ilsken älva som bor i hans badkar, och en liten flicka som heter Polly och en elak slaktare som älskar att smida otäcka planer tillsammans med herr Grums. Och om hjältedåd, äventyr, godis och hunden Jack, som Polly måste rädda från ett fruktansvärt öde.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Vänta på vind av Oskar Kroon (om vänskap och väntan åk 4-6)

Beskrivning

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till ­avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. ­Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Men nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte.

En vacker och varm bok om att bli stor och om nyvunnen vänskap.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Färglös av Chris Wooding (lättläst spänning åk 5-7)

Beskrivning

Lazarus-serumet kan rädda ens liv.
Uppväcka en från de döda.
Det är bara det att när man återvänder är man lite … annorlunda.
Man är en Färglös. En utstött.
Det är det sista Jed vill råka ut för.
Men så blir Jed överkörd av en bil …

En isande kuslig ungdomsbok, finns också som e-bok på Ebban.

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna.

Kråkes bästa dag av Marie Bosson Rydell (åk 1-2)

Beskrivning

Kråke kliver på bussen till skolan. Det är en dag i slutet av september, Kråke har nyss börjat trean. Det småregnar lite. Men det gör inget. Kråke är glad, det är en speciell dag idag! Idag ska Ludvig sova över hemma hos Kråke!

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna. 

Pärlor av glas av Camilla Lagerqvist (spänning 1920-talet åk 4-6)

Beskrivning

Nessa vandrar omkring på den dammiga landsvägen. Hon har förlorat allt. Hennes mamma är död, hon äger ingenting och hon har ingenstans att ta vägen. Men så stannar en bil vid vägkanten och allt förändras. Nessa får göra en resa som hon aldrig hade kunnat föreställa sig. 
En välskriven och spännande berättelse som utspelar sig strax efter första världskriget. 

Materialet är skapat av de finlandssvenska läsambassadörerna. 

Hajtänder av Anna Woltz (humor och värme åk 5-6)

Beskrivning

Atlanta har bestämt sig för att cykla runt sjön. 360 kilometer på ett dygn. Hon vet att det är galet, men det är också galet att bara sitta och vänta på något alldeles för avgörande. Så hon cyklar iväg och möter Finley på vägen. En av dem är förbannad, en av dem är orolig. Tillsammans ger de sig iväg på en cykeltur som de aldrig kommer att glömma. 

Anna Woltz har gett oss ännu en fin berättelse, präglad av den kännspaka humorn och värmen. 

Lärarhandledning till boken är skapad av författaren Anna Woltz


 

Landet som icke är av Kristina Sigunsdotter och Clara Dackenberg

Beskrivning

Edith följer ett nystan av finaste silvertråd. Tråden leder henne till en spegel, och till Lyckokatten med guldgul päls. Spegeln är en port till en vidunderlig värld full av rum att leka i. Där träffar Edith en systersjäl och i deras trädgård blir skrattet till fjärilar. Men de tvingas också spela tärning med den rysliga Tärningskasterskan.

Landet som icke är är en av de sista dikterna som Edith Södergran hann skriva innan hon dog för ett sekel sedan. Knivsta bibliotek har skapat en lärarhandledning till boken.

Nattkorpen av Johan Rundberg (åk 5-6)

Beskrivning

Föräldralösa Mika bor på Allmänna Barnhuset. För att överleva har hon utvecklat en snabb iakttagelseförmåga och ett särskilt sinne för detaljer. Fastän hon bara är tolv, är det hon som tillsammans med Amelia tar hand om småbarnen och stundvis roar dem med historier. 

När berättelsen börjar är det isande kallt och tullarna i Stockholm är igensnöade. På natten lämnas en nyfödd flicka till barnhuset, det blir en kedja av händelser som kommer att sätta Mika i stor fara och leda till många oväntade möten. Första delen i en trilogi som utspelar sig i de fattiga kvarteren i Sverige på 1800- talet.

Pär Sahlin har skapat en lärarhandledning till Nattkorpen 

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting (åk 5-6 seriebok)

Beskrivning

Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabeth var alla judiska barn och unga under andra världskriget och i den här boken berättar de om det som hände dem och deras familjer. De berättar om svält, om familjer som slits isär och om livet och döden i förintelselägren. 

Det här är en mörk och tung berättelse och stundvis är den riktigt obehaglig. Samtidigt är det en viktig bok om en del av vår historia som vi aldrig någonsin får glömma bort.

Johanna Martinez Conde och Anna Windirsch har skapat en lärarhandledning till boken

Älgflickan av Malin Klingenberg (åk 4-6)

Beskrivning

Johanna har börjat sjuan och mycket har förändrats. Tack och lov finns skogen och kojan där Johanna kan andas och spana efter älgar i lugn och ro.

En varm och lagom spännande berättelse om allt som kan hända i skogen för den som håller ögon och öron öppna. 


Förlaget Schildts & Söderströms har låtit göra en lärarhandledning till Älgflickan.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson [åk 4-6]

Beskrivning

På havets botten ligger de pärlor som Miranda och de andra pärlfiskarna hittar och säljer. En av pärlorna är ögonstenen och den som hittar den behöver aldrig mer längta efter något. Många har lämnat allt för att hitta den och både goda och onda krafter vill göra ögonstenen till sin.

Pärlfiskaren är den första delen i legenden om ögonstenen. Dyk in i ett fantastiskt äventyr. 

Förlaget Schildts & Söderströms har låtit göra en lärarhandledning till Pärlfiskaren.

Hallonbacken av Eva Frantz (spänning för åk 4-6)

Beskrivning

På Hallonbackens sanatorium undersöker de vad som händer med hostande stadsungar när de kommer ut i naturen. För fattiga Stina från Sjömansgatan är Hallonbacken som ett slott, men hon längtar ändå hem till de sex syskonen och trängseln i kammaren. Lite bättre blir det då Ruben dyker upp, Ruben som lockar med Stina på nattliga strövtåg i sanatoriets ödsliga korridorer och som kan berätta om den mystiska branden i östra flygeln.

Schildts & Söderströms pedagogiska material till Hallonbacken av Eva Frantz

Nevermoor Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend (fantasy för åk 4-6)

Beskrivning

Morrigan Crow är ett fördömt barn och alla vet att hon för otur med sig. Hon kommer också att dö på sin elfte födelsedag. Men i sista stund blir hennes liv räddat av Jupiter North som sedan tar med Morrigan till staden Nevermoor. Det här blir början på hennes stora äventyr. Jupiter har nämligen valt ut Morrigan som kandidat till Wundersamfundet. Hon ska tävla mot hundratals andra barn om en plats i skolan och alla de barnen har en extraordinär talang eller gåva. 

En fantasyberättelse som utspelar sig i magiska världar där precis allt är möjligt.

Lärarhandledningen till boken skapad av Bonnierförlagen

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter (åk 4-6)

Beskrivning

I den första boken om Humlan Hansson har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna i skolan. Dessutom har faster Fanny tappat livsgnistan och Humlan inser att hon faktiskt är rätt bra på att gråta. Ärligt och roligt om när livet gör ont. En stark berättarröst och starka illustrationer. 

Pär Sahlin har gjort en lärarhandledning till boken.

Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström (åk 1-3)

Beskrivning

Vad folk inte verkar förstå är att Paola skulle vara en väldigt bra bästis om hon bara kände någon som var lite mer som hon själv - en som älskar ord, mumier och dagdrömmar. Någon som vet precis hur den andra tänker och känner. Som kan viska de räddande orden varje gång klassens översittardrottning försöker styra ens liv. Eller hjälpa till att krångla sig ur pinsamma situationer som att bli extremt kissnödig uppe i ett träd.

En vardagsnära berättelse, första delen i serien. Bokcirkelfrågor till Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström

En annan Bea Bladh av Katarina von Numers-Ekman (åk 3-6)

Beskrivning

Den tillbommade herrgården både skrämmer och lockar Bea. Varför vill mamma inte att hon går hit? Och vad menar pappa med att hon behöver socialt umgänge?
Trettonåriga Bea har sommarlov. Hon grubblar över sina föräldrar. Och hon fantiserar om att bli vän med Josefin, flickan som Bea har skrivit så många sidor om i Mina vänner- boken. Men hur talar man egentligen med någon i samma ålder som man själv? Det kan vara svårt att veta, om man som Bea har fått hemundervisning och mest har hållit sig för sig själv.

Schildts & Söderströms pedagogiska material till En annan Bea Bladh 

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv (äventyr, humor för åk 1-3)

Beskrivning

I en skola i en liten stad sitter en pojke i ett klassrum, djupt försjunken i egna tankar. Pojken heter Patrik, och han älskar kartor. Själv äger han tre stycken, en över hela världen, en över stjärnhimlen och en över staden där han bor.
Den här dagen kommer att bli den mest spännande i Patriks liv, fast det vet han inte ännu. Helt snart kommer han att bli retad av klassens värsting Irene och rymma från skolan. När han stiger på bussen som skall ta honom hem, hamnar han av misstag på en gruppresa för pensionärer!
Men när det framkommer att en av seniorerna blivit kidnappad hittar Patrik plötsligt sig själv mitt i ett spännande och fartfyllt äventyr. 

Schildts & Söderströms material till Patrik och pensionärsmakten

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen (åk 3-6)

Beskrivning

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen

Trettonårige Bart är något av en expert på att se livet från den ljusa sidan. Och det behövs när man bor i en sliten lägenhet i slummen med en supertjock alkis till morsa. En gripande och rolig berättelse om boxning, opera, motgångar och hopp, om att våga slå och inte slå, och att våga sjunga fast andra hör på. Den får dig att skratta och gråta och få en stor klump i magen men framförallt får den dig att tro på att allting ordnar sig till slut.

Lärarhandledningen till boken är skapad skolbibliotekarier i Kävlinge kommun

Familjen Knyckertz av Anders Sparring och Per Gustavsson (humor för åk 1-3)

Beskrivning

Familjen Knyckertz är familjen där alla vill tjuva så mycket de hinner, alla utom sonen Ture. Ture är duktig, han kan nästan räkna till tusen och kan flera franska ord. Han kan knyta skorna själv, sköta tvättmaskinen, spisen och fjärrkontrollen till tv:n lika bra som en vuxen. Men ljuga, det kan han inte. Dessutom är hans högsta dröm att bli polis. 

Böckerna om familjen Knyckertz är fartfyllda och roliga och har blivit en favoritserie hos många barn. 

Pär Sahlin har skapat en lärarhandledning till böckerna om Familjen Knyckertz. 

Kerstin-böckerna av Helena Hedlund (vardag, värme och humor åk 1-3)

Beskrivning

I Helena Hedlunds sex böcker om Kerstin möter läsaren en huvudperson som är väldigt känslig och som ofta hamnar i märkliga situationer för att hon tänker och känner efter lite för mycket. Ljuvliga böcker med härlig humor och hög igenkänning om vardagliga problem som man man kan skratta åt i efterhand men som är riktigt jobbiga när man befinner sig mitt i dem.

Pär Sahlins lärarhandledning till Kerstin-böckerna.Här också en tipsrunda med quiz-frågor.  

Maggan året runt av Ellen Strömberg och Elin Löf (åk 1-2)

Beskrivning

Maggan älskar sin mamma och sin morfar PG, men hon har inte någon bästis i sin egen ålder. Det är Maggan lite orolig för. Hur vet man egentligen att man är bästisar? Kan man tycka om flera personer samtidigt? Sådant och mycket annat funderar Maggan, sju år, på under det första året i skolan.

Fyra årstidsbundna berättelser som passar som högläsning eller att läsa själv.

 

Nagu-Nalle och kastasdjuren av Henrika Andersson och Christel Rönns (äventyr för åk 1-3)

Beskrivning

Det har skett en katastrof. Edi, Nagu-nalles vän, ligger i snödrivan och är skadad. I ilfart kör pappa Sam honom till det nya barnsjukhuset i Helsingfors och naturligtvis är Nagu-nalle med.

På sjukhuset är allting annorlunda. Till och med luften luktar starkt och stickande av drakslemmet man måste spruta på tassarna. Då Edi somnat ger sig Nagu-nalle iväg på egna äventyr och hittar ett hemligt rum i ändan på den mörka korridoren.

Sydkustens ordkonstskola har skapat material till boken.