Aktuellt

Lekfullhet och närvaro

På Richardsgatans bibliotek i Helsingfors har man redan i flera år erbjudit verksamhet inom småbarnsordkonst för de minsta barnen och deras föräldrar.Läs mera »

Babypoesi på tapeten

Varför är det viktigt med ordlek för småbarn och deras föräldrar? Hur bakar man in ordlek i sin barnverksamhet? Kan man leka sig fram till ett rikare språk? Vad är det för skillnad på mänskliga och språkliga möten? Hur bemöter man ett litet barn? Hur startar man upp babypoesi eller rimlek på bibliotek, kulturhus eller rådgivning? Hur kan man utveckla samarbetet kring barnkultur inom en kommun?Läs mera »

Andersson och Turtschaninoff ger ut nya romaner

Den finlandssvenska bokhösten 2014 börjar bra! Ungdomsromanerna En skärva av själen av Henrika Andersson och Maresi av Maria Turtschaninoff (båda nyutkomna på Schildts&Söderströms) hyllas just nu av dagstidningarnas litteraturkritiker.Läs mera »

De svenska socialdemokraterna betonar läsförståelse

I nummer 3/2014 av tidskriften Svenskläraren intervjuas representanter för alla svenska partier om sin syn på bl.a. svenskämnets ställning i skolan, arbetet med förbättrad läsförståelse och frågan om en skönlitterär kanon. Läs mera »

Pojkars läsande i fokus

Väldigt många finländska medier rapporterar just nu om den amerikanske professorn William G Brozos besök i vårt land. Han har både föreläst om pojkars läsande och besökt skolor.Läs mera »

Släpp in Fladdermuspojken i klassrummet!

Här på Läsambassaden kommer jag då och då att skriva om nyutkommen barn- och ungdomslitteratur ur ett pedagogiskt perspektiv. Jag presenterar böckerna och ger förslag till hur de kunde användas i undervisningen. Den första är Fladdermuspojken, en pinfärsk bilderbok av Maija Hurme och Anssi Hurme (Schildts & Söderströms, 2014). Läs mera »