Bilderböcker
Alla räknas är en mästerlig och prisbelönad bilderbok av Kristin Roskifte. Här en kort beskrivning av en bok du vill läsa om och om igen (oberoende ålder).
"Hurra för att alla är olika! Välkommen till en myllerbok där du kan räkna människor. Som en deckare kan du följa dem och se hur deras historier flätas samman. Här finns många små och stora hemligheter att upptäcka i bilderna för den med skarp blick. Tittar du tillräckligt noga kanske du upptäcker dig själv? Det som gör boken unik är att den samtidigt är en politisk och existentiell utforskning av mänskligheten."
Ingen sommar utan glass! Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen och Olof Landström är en riktig pärla om Gustav som älskar glass, men som alltid blir lite besviken på att den glass han får inte ser ut som den som finns på glasskioskens tak. Han bestämmer sig för att göra något åt saken. Hur ska han få en sådan där stor och härlig glass? Boken rekommenderas för läsare i åldern 2-5 år.
Högläsningsböcker
Den falska rosen av Jakob Wegelius är en fristående fortsättning på Legenden om Sally Jones och Mördarens apa. Den spännande berättelsen för oss denna gång till Skottland och staden Glasgows undre värld. Där tar Henry Koskelas resa en ödesdiger vändning och för Sally Jones står till slut själva livet på spel. Perfekt högläsning och en veritabel bladvändare.
Allra helst firar man ju sommar på Saltkråkan. Tur att resan dit aldrig är längre än en bok bort. Den här boken ÄR sommar. Den är härlig för barn, men den är faktiskt minst lika härlig för vuxna och därför en helt perfekt högläsningsbok där det verkligen finns guldkorn för alla.
Klassiker
Den hemliga trädgården av Hodgson-Burnett. När föräldralösa Mary får veta att hon har en kusin hon aldrig hört talas om, och hittar nyckeln till en en trädgård som varit låst i tio år, förändras allt. Trädgården öppnar en förtrollad värld som kommer att förändra både Mary och allt hon känner till. En finstämd och spännande berättelse, perfekt sommarläsning för dig med barn i yngre tonåren.
En annan läsvärd klassiker är Unga kvinnor av Louisa May Alcott. Trots att boken har 150 år på nacken har den fortfarande väldigt mycket att berätta om vad det är att vara människa. Om fyra systrars väg från barndom till vuxenhet. Om stora drömmar och om hårda verkligheter.
Ungdomsböcker
Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg. En gastkramande och välskriven historia om kusinerna Angelica och Sandra, födda på samma dag med ett års mellanrum. Om det trettonde sommarlovet då gränserna prövas och förskjuts till en lek på liv och död.
Är det nu allt börjar? av Siri Spont berättar om 15-åriga Tilda som väntar på att livet ska börja. Hon bor på en liten ort och befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin. En språkresa till England blir hennes räddning. Eller? Boken handlar om att vilja vara någon annan och om hur skoningslös ungdomstiden kan vara.
Kapitelböcker
Mattias sommar av Barbro Lindgren har äntligen kommit i ny utgåva! Lika bra som högläsnings- eller läsa-självbok.
"Mattias bor vid Vanadisvägen i Stockholm. Där har han också sina kompisar - påhittige Lillpelle och Limpan, som inte har något emot att vara tjock, eftersom han flyter så bra på vattnet. Man kan ha väldigt kul i stan om sommaren om man har lite fantasi. Det är just vad de här tre små killarna har. De leker hela dagarna, de vet precis var man ska leta efter guld och skatter, eller vilka glassgubbar det lönar sig att uppvakta."
LasseMajas sommarlovsböcker av Martin Widmark har redan hunnit bli en tradition för många små läsare. Roliga, innehållsrika, spännande och somriga. Årets sommarlovsbok heter Blåbärsmatchen.
Läsutmaningar
För den läsare som sporras av läsutmaningar finns det en rad sådana att inspireras av. Här följer länkar till några av dem.
Det digitala skolbiblioteket Ebbans sommarutmaningar
Helmets lilla läsutmaning år 2020